Raha on suomessa kallista

Pikavippiyhtiöt ovat oppineet, miten alle 2 000 euron luotoille asetettua lainakattoa saa kierrettyä. Tätä varten markkinoille on luotu täysin uudenlaisia lainapaketteja, Luottoheti.fi sivustolla todetaan.

Pikavippien, kulutusluottojen sekä muiden lainamuotojen hinnoissa on tiedetty olevan suuria eroja. Tämän vuoksi STK Rahoituksen joulukuun alussa julkaisema selvitys ei yllättänyt. Jo parin tuhannen euron luottoja tarkastellessa, hintaeroa voi olla vuodessa jopa satoja euroja. STK tuntee alan, koska sen tehtävänä on kilpailuttaa pienlainoja kuluttajille. Huomattavaa selvityksessä onkin, että Lainojen todelliset vuosikulut voivat nousta todella korkeaksi, jolloin muutaman satasen pikalainaan tulee kylkeen satojen eurojen korot ja kulut.

Kun lainoihin lasketaan nimelliskoron päälle kaikki korot ja kulut, voi lainan todellinen vuosikorko olla jopa lähemmäs 50 prosenttia, vaikka nimelliskorko itsessään olisi vain 7 – 27 %. Lainojen kuluina peritään tavallisimmin avausmaksua, kuukausimaksua tai tilinhoitomaksuja. STK:n selvitys kertoo, että kun tarkasteltavana on tuhannen euron kulutusluotto 12 kuukauden maksuajalla, on lainoissa enimmillään hintaero jopa yli 200 euroa.

Suuri vuosittainen vääntö on liittyen pikavippi- ja kulutusluottopalvelujen hinnoitteluperiaatteet ja markkinointi. Aiemmin on jo säädetty, ettei pikavippejä saa myöntää yöaikaa, mutta siltikin erilaiset lieveilmiöt ovat yleisiä. Pikavippiyhtiöt ovat oppineet, miten alle 2 000 euron luotoille asetettua lainakattoa saa kierrettyä. Tätä varten markkinoille on luotu täysin uudenlaisia lainapaketteja.

Tehokkaimmaksi tavaksi suitsia asiakkaalle kalliiksi tulevia pikaluottoja, on todettu olevan korkokattosääntelyn laajentaminen koskemaan myös kaikkia yli 2 000 euron lainoja. Oikeusministeriön arvomuistio on ottanut jo kantaa asiaa, samoin kuin eläkkeelle vuoden vaihteessa jäänyt kuluttaja-asiamiehenä toiminut Päivi Hentunen, joka jätti asiasta lakialoitteen. Toistaiseksi asia ei kuitenkaan ole edennyt lainkaan.

Pikavippiyhtiöitä on myös viety kuluttaja-asiamiehen toimesta markkinaoikeuteen. Tästä on nyt saatu markkinaoikeuden ennakkopäätös syksyltä 2017: 4finance Oy:ltä kiellettiin sen toimintatapa ilmoittaa luottoehdot vasta sopimuksen teon jälkeen ja kieltolistalle joutui myös markkinoinnissa ja sopimusehdoissa käytössä olleen päiväkoron käyttäminen. 4Financelle asetettiin 100 000 euron sakkouhka.

4finance oli myös käyttänyt hinnoittelussa 182,5 prosentin viivästyskorkoa, joka katsottiin kohtuuttomaksi. Näin korkea viivästyskoron käyttö kiellettiin, mutta kiellossa ei määritelty kohtuullisen koron lukua. 4Finance voi siis edelleen pyytää lähes yhtä suurta viivästyskorkoa kuin aiemminkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *